Vi arbeidstakere har vanligvis fri på høytidsdager som 1. og 17. mai, med mindre vårt arbeids art krever at vi jobber. Dagen før både 1. og 17. mai regnes som en vanlig virkedag, med mindre den faller på en lørdag, dagen før Kristi Himmelfartsdag, søndag eller annen helgedag. Den type arbeid som ikke tillates på søndager, skal slutte senest kl. 22 dagen før 1. og 17. mai. Dette gjelder likevel ikke arbeid ved faste utsalgssteder.
Dersom du er så uheldig, eller heldig, å få jobbe på en søndag eller helgedag skal du være klar over at det finnes begrensninger for hvor mange søndager og helgedager du som arbeidstaker kan jobbe. Etter at du har jobbet en søndag eller helgedag, skal du ha neste søndag eller helgedag fri. Eventuelt kan det avtales mellom arbeidstaker og arbeidsgiver at det skal gjøres en gjennomsnittsberegning av søndag og helgedagsarbeid over en periode på 26 uker.
Lønnen på 1. og 17. mai er regulert i en egen lov – Lov om 1. og 17. mai som høytidsdager, §3, – som gir bestemmelser om lønn på disse dagene både for de som er på arbeid og de som ikke er på arbeid. I tillegg er det utstedt en forskrift om lønn for 1. og 17. mai som gir mer detaljerte retningslinjer.
Feir 17. mai med flagget høyt! Gratulerer Norge! Våkner du dagen derpå og fremdeles er usikker på hvordan lønn på 17. mai skal behandles?
Vi er klare for å hjelpe deg – ring oss!
Kilder:
Sticos, Regnskap Norge, Lov om 1. og 17. mai som høgtidsdager, Forskrift om lønn 1. og 17. mai